Galerie foto

Totalul afișărilor de pagină

duminică, 17 iulie 2011

Costumul popular femeiesc

           Una din piesele de port definitorii ale costumului femeiesc este camasa care, din punct de vedere morfologic poate fi : 
  • camasa cu maneca din umar 
  • camasa incretita la gat
  • camasa cu ciupag
          Camasa incretita la gat, cu origine straveche, este atestata pe monumentul de la Adamclisi si pe Columna lui Traian.
         Camasile femeiesti se confectionau din panza de in sau canepa, iar mai tarziu si din bumbac. Bumbacul se folosea ca urzeala la panza de in si canepa. In zona Moldovei tipurile de camasi populare intalnite sunt in functie de zonele etnografice. Camasile de sarbatoare sunt ornamentate. Ornamentul cusut pe umarul camasii se numeste altita. In ornamentarea camasilor se folosea si decorul vegetal. 


          Catrinta sau prigitoarea este raspandita in toata Moldova. Sub aspect morfologic este unitara, iar ca aspect decorativ se divide in zone si subzone. Atestata pe monumentul de la Adamclisi , catrinta a ramas pana azi o importanta piesa de port. Este confectionata dintr-o tesatura de lana in patru ite de forma dreptunghiulara. Lana din care se confectioneaza are culoare naturala, tesatura fiind simpla fara ornamente. Mai tarziu apar betele rosii la cele doua margini si dungi inguste colorate. 
          Fusta, o alta piesa de port este intalnita in toata Moldova si folosita atat la lucru cat si la sarbatoare. Cele de sarbatoare, de ocazie erau deosebit de artistic decorate.
          Stergarele de imbrobodit tesute din bumbac, ornamentate cu motive geometrice se purtau intens spre sfarsitul sec. al XIX-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu